Aanvullende Verzekeringen

  • 1

Aanvullende Verzekeringen

De eerste berichten over zorgverzekeringen in 2017 gaan al weer rond!

Tijd om eens goed te kijken naar jouw zorgverzekering en dan met name je aanvullende verzekering als het gaat om fysiotherapie.

Waarom is dit zo belangrijk vraag je je misschien af? En wat zijn de verschillen? En vooral, wat krijg ik vergoed?

Ik geef je een zo kort mogelijke uitleg als het gaat om de vergoeding voor fysiotherapie. Zodat, wanneer de verzekeraars in november en december jou uitnodigen om een verzekering bij ze af te sluiten, jij een goed onderbouwde overweging kan maken.

Aanvullende verzekering

De meeste mensen die naar een fysiotherapeut gaan zullen aanspraak maken op vergoeding vanuit de aanvullende verzekering. Slechts een klein deel van de mensen in mijn praktijk kan met de klachten die zij hebben gebruik maken van de basisverzekering.

Verwacht je fysiotherapeutische zorg nodig te hebben, dan zal je moeten kijken naar je aanvullende verzekering. Vaak loont het om een goede aanvullende verzekering af te sluiten. Dan krijg je namelijk vaak meer vergoed dan wanneer je de kosten zelf zou betalen.

Waar moet ik op letten?

Vaak geeft de verzekeraar een aantal behandelingen als indicatie voor de vergoeding. Dit zijn er soms 9, andere keren 18 of 20, tot zelfs 36 of 40. Het is niet altijd zo dat de verzekeringen die een hoog aantal behandelingen vergoeden ook duur zijn. Dit is namelijk ook afhankelijk van wat er nog meer in het aanvullende pakket zit. Voor nu houden we het even bij fysiotherapie.

Stel: jouw verzekeraar vergoedt 10 behandelingen fysiotherapie per jaar. Dat is fijn, maar heb je ook naar de kleine lettertjes gekeken? Mag jij naar de zorgverlener van jouw keuze? Niet altijd. Dit is namelijk afhankelijk van of de zorgverlener van jouw keuze contracten heeft getekend met de zorgverzekeraar waar jij bij verzekerd bent. Wanneer een zorgverlener, zoals ik, geen contracten heeft getekend is dit vaak een bewuste keuze en heeft dat vooral te maken met de regels die een verzekeraar stelt in de contracten, waar de therapeuten zich vaak niet in kunnen vinden. Maar soms noodgedwongen wel mee akkoord gaan.

Wanneer je wil weten wat je vergoed krijgt bij de zorgverlener van jouw keuze, die geen contracten heeft, kun je kijken onder het kopje niet gecontracteerde zorg (vaak werkt zoeken in zoekbalk van de website het beste). Vaak staat hier een maximaal bedrag per behandeling (of behandelcode) genoemd wat je vergoed krijgt. Soms een percentage van dit bedrag.

Daarbij verschilt het erg per verzekeraar wat de hoogte van het maximale bedrag is, of het maximale percentage van dit bedrag. Dit komt door het verschil tussen een budget of naturapolis en een restitutie polis. Het belangrijkste verschil tussen die twee is dat een naturapolis gebaseerd is op iemand die altijd naar een gecontracteerd zorgverlener gaat. Een restitutiepolis geeft aan dat je vrije keuze van zorgverlener hebt tot een maximaal tarief (wat hoger ligt dan bij een naturapolis). Voor niet gecontracteerde zorg is een restitutiepols dus voordeliger.

Een hoop informatie nu in het kort:

  1. Kijk welke verzekering je hebt en óf je een aanvullende verzekering hebt
  2. Zoek het vergoedingenoverzicht op en kijk onder ‘fysiotherapie niet-chronisch vanaf 18 jaar” (ook als je al lang last hebt van je rug kan je klacht chronisch zijn, maar dan krijg je nog niet altijd een chronische indicatie, zie voor uitleg over de basisverzekering mijn andere artikel…)
  3. Hoeveel behandelingen staan daar? Of is het een maximaal bedrag per jaar?
  4. Kijk naar de kleine lettertjes, bij niet-gecontracteerde zorg. Wat is het maximale bedrag dat jij vergoed krijgt per behandeling bij een niet-gecontracteerd fysiotherapeut? Vaak is dit online op de website te vinden, anders werkt bellen naar de verzekeraar ook. Dit staat vaak uitgelegd als het “marktconforme tarief” (wat door de verzekeraar is bepaald, niet door de markt), of een percentage van dit tarief
  5. Ga na of jij het nodig vind om je aanvullende verzekering aan te passen of misschien over te stappen naar een andere verzekeraar met een hogere vergoeding. Tot eind december is het toegestaan om je aanvullende verzekering aan te passen of over te stappen naar een andere verzekering. Doe dit op tijd!
  6. Omdat jij vooruit hebt gedacht kun je behandeld worden wanneer nodig, zonder dat je na hoeft te denken over de financiële consequenties

1 Comment

Fysiotherapie in de basisverzekering | irisfysiotherapie.nl

oktober 3, 2016at 11:32 am

[…] Een goede aanvullende verzekering is ook in dit geval dus aan te raden! Zie mijn andere artikel voor uitleg over aanvullende verzekeringen en uitleg over vergoedingen van n… […]