Bekkenpijn

  • 0

Bekkenpijn

Tijdens de zwangerschap verweken de ligamenten (de banden die gewrichten stevigheid en stabiliteit geven) in het lichaam. Zo ook de ligamenten van het bekken. Dit is nodig om wat meer ruimte te creëren in het bekken, zodat het kindje goed kan groeien en bij de geboorte het bekken goed kan passeren. Er komt meer beweging in het bekken, het wordt soepeler. Dit is volkomen normaal.

Soms gebeurt het dat de stand van de gewrichten in het bekken iets verandert, als gevolg van dit soepeler worden. Dit kan klachten opleveren. Dit noemen we zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn. Deze pijn kun je ervaren op verschillende plekken rond het bekken.
Deze pijn kan ervoor zorgen dat alledaagse bewegingen moeilijker worden. Denk aan lopen, traplopen, omdraaien in bed, opstaan van een stoel, noem maar op.

Gelukkig kun je hier, samen met de fysiotherapeut, iets aan doen. De eerste stap is het verbeteren van de stand van de gewrichten in het bekken. Daarna leert de fysiotherapeut jou hoe je, door het juiste gebruik van je spieren, je bekken kunt stabiliseren. Hoe je je bekken stevigheid kunt geven in deze wat instabielere periode. Op zo’n manier dat die dagelijkse bewegingen weer makkelijker uitgevoerd kunnen worden.

Heb je last van bekkenpijn tijdens (of na) je zwangerschap? Ik help je graag. Samen kijken we wat we eraan kunnen doen.