Hoofdpijn, hoe ontstaat het en wat kan fysiotherapie doen?

  • 0

Hoofdpijn, hoe ontstaat het en wat kan fysiotherapie doen?

Veel mensen hebben regelmatig last van hoofdpijn

Door deze klachten zijn mensen vaak niet in staat om goed te kunnen functioneren tijdens werk of thuis. In dit artikel leg ik uit wat mogelijke problemen zijn die hier in een rol in spelen.

Wist je dat de meeste hoofdpijnklachten met de juiste fysiotherapie behandeling te verminderen of vaak zelfs volledig te verhelpen zijn?

Veel mensen hebben last van hoofdpijn, vooral als ze een drukke tijd of mentale of emotionele spanning hebben gehad. Vaak is het dan een spanningshoofdpijn. Spanningshoofdpijn is een hoofdpijn die je voelt op je voorhoofd, bovenkant van je hoofd, achterkant van je hoofd of in je nek. Soms zelfs met steken achter je ogen. De pijn zit vaak aan beide kanten van het hoofd en kan zelfs samen gaan met duizeligheid, oorsuizen of moeite met het doorslikken van voeding.

Oorzaken

Het probleem achter deze hoofdpijn is vaak te vinden in de nek. Er is een te hoge spanning van de nekspieren, die aanhechten op de schedel, waardoor je deze spanning over je hoofd voelt trekken.

De oorzaak van de verhoogde spanning in de nekspieren ligt vaak in de verminderde bewegelijkheid van de wervels hoog in de nek, de wervels waar de schedel op steunt. Omdat de wervels niet goed meebewegen moeten de spieren erg hard werken om beweging in de nek te krijgen raken ze overbelast en zullen ze gespannen voelen. Ook de bewegelijkheid van o.a. de bovenrug speelt hierin een belangrijke rol. Als je bovenrug niet goed kan bewegen, en vooral niet kan strekken, wordt je nek meer belast.

Ook je houding is erg bepalend, vooral bij werk op een laptop heeft je nek het zwaar. Je kijkt veel naar beneden en dat is veel zwaarder dan recht voor je uit kijken. Zet daarom de bovenrand van je beeldscherm op ooghoogte, dit is de meest ontspannen houding. Zit rechtop en neem regelmatig pauze. Ik zeg altijd bij rechtop zitten dat het niet militair hoeft te zijn maar wel trots, til je borstbeen op en laat je schouders ontspannen hangen.

Voor sommige mensen spelen ook de ogen een rol in de spanning in de nek. Wanneer iemand geen bril heeft, maar wel een bril nodig heeft, moeten de oogspieren erg hard werken wat hoofdpijn kan veroorzaken. Ook de verkeerde sterkte kan hier voor zorgen. Voor mensen die veel op computers werken zijn er zelfs speciale computerbrillen ontwikkeld om het kijken makkelijker te maken. Deze zijn verkrijgbaar bij opticiens.

Daarbij kan voeding een rol spelen in hoofdpijnklachten. Er zijn een heel aantal mensen die bepaalde voedingsmiddelen of bijvoorbeeld E-nummers niet goed kunnen verdragen.

Ook zonder dat je opgemerkt hebt dat er spanning in je nekspieren zit, is het mogelijk dat je last hebt van spanningshoofdpijn. Wanneer de bovenste werveltjes in de nek niet goed bewegen kan dit direct voor spanningshoofdpijn zorgen.

Behandeling

In het geval van spanningshoofdpijn door mentale factoren is het wel belangrijk om ook daar aan te werken. Maar het behandelen van de bewegelijkheid van de rug en nek geeft vaak al snel verlichting en zorgt ervoor dat je klachten minder vaak of niet meer terug komen.

Mijn ervaring is dat ook bij mensen met migraine de intensiteit van de hoofdpijn afneemt als de bewegelijkheid van de nek en rug beter is.

 

Wanneer naar de huisarts?

Een aantal symptomen die samen gaan met hoofdpijn zijn belangrijk om met de huisarts te bespreken, zoals

  • Misselijk en/of braken
  • Licht en/of geluid niet goed kunnen verdragen
  • Hoofdpijn op andere plekken op je hoofd dan hierboven beschreven of eenzijdig
  • Zeer intensieve hoofdpijn, scherp, brandend
  • Medicatiegebruik wat hoofdpijn kan veroorzaken, kijk in de bijsluiter of vraag je huisarts

 

Kort samengevat:

  • Vaak is hoofdpijn spanningshoofdpijn
  • Spanningshoofdpijn zit op de achterkant van je hoofd/nek, bovenkant hoofd, voorhoofd en achter je ogen
  • Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals emotionele/mentale spanning, verkeerde houding, verkeerde brilsterkte, veel computerwerk
  • Een oplossing is fysiotherapie gericht op de wervelkolom in combinatie met aanpassen werkhouding, bril, werken aan de mogelijk mentale overbelasting en soms zelfs bepaalde voeding vermijden