Judith Hordijk

Judith Hordijk werkt sinds maart 2019 bij Iris Fysiotherapie en is gespecialiseerd in zorg voor zwangeren. Ze begeleidt zwangeren bij het sporten in de Zwanger Fit lessen en behandelt zwangerschapsgerelateerde klachten.

Judith Hordijk heeft zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in het behandelen van zwangere vrouwen en pas bevallen vrouwen. Denk daarbij aan bekkenpijn tijdens of na de zwangerschap. Maar ook aan klachten als gevolg van een diastase (teveel ruimte tussen de rechte buikspieren na een zwangerschap).

Als moeder van twee dochters heb ik de afgelopen jaren een passie ontwikkeld voor het behandelen en begeleiden van zwangere- en pas bevallen vrouwen. Zwangerschap en bevalling zijn zulke bijzondere levensgebeurtenissen, die wil je het liefst zo fit mogelijk doorlopen, zodat je er optimaal van kunt genieten. Toch komt het voor dat er tijdens een zwangerschap lichamelijke klachten ontstaan.

In de praktijk kom ik veel vrouwen met bekkenpijn tegen. Een klacht die jou kan belemmeren in je dagelijks functioneren. Ik help je graag om deze klachten onder controle te krijgen.

Soms ontstaan er na de zwangerschap klachten als gevolg van een diastase. Denk hierbij aan een zwanger ogende buik, lage rugpijn, bekkenpijn, ongewild urineverlies, obstipatie, pijn rond de navel en moeite met een goede ademhaling. Ik leer jou hoe je de buikspieren – en daarmee de klachten – weer onder controle krijgt.

Bekkenbodemklachten zoals ongewild urineverlies kun je natuurlijk ook krijgen zonder diastase. Want jouw bekkenbodem krijgt nogal wat te verduren tijdens zwangerschap en bevalling. Ook hier help ik je graag bij.

Naast het behandelen van klachten, geef ik met veel plezier ZwangerFit lessen. Een uur samen met andere vrouwen verantwoord sporten om fit te blijven gedurende je zwangerschap, of om na je bevalling onder begeleiding het sporten weer op te pakken.

Opleidingen binnen de Fysiotherapie 

 • Oefentherapie Cesar
 • Fysiotherapie
 • YVLO ZwangerFit
 • Bekkenpijn tijdens en na de zwangerschap methode Cecile Röst
 • WHA Baringspijn 2.0
 • WHA Diastaseproblematiek
 • YVLO ZwangerFit Aqua
 • WHA Inspiratiedag peripartum training
 • WHA Snijzaal cursus buik/bekken(bodem)/lage rug van de vrouw

Judith werkt op donderdagochtend in Voorschoten en zaterdagochtend in Wassenaar.

Voor meer informatie over de Zwanger Fit lessen die Judith geeft klik hier

Heb je zwangerschapsgerelateerde klachten? Dan kun je online een afspraak maken via de link bovenaan de website “online afspraak maken” 

Heb je vragen voor Judith, vul dan het contactformulier in

Bekkenpijn

Tijdens de zwangerschap verweken de ligamenten (de banden die gewrichten stevigheid en stabiliteit geven) in het lichaam. Zo ook de ligamenten van het bekken. Dit is nodig om wat meer ruimte te creëren in het bekken, zodat het kindje goed kan groeien en bij de geboorte het bekken goed kan passeren. Er komt meer beweging in het bekken, het wordt soepeler. Dit is volkomen normaal.

Soms gebeurt het dat de stand van de gewrichten in het bekken iets verandert, als gevolg van dit soepeler worden. Dit kan klachten opleveren. Dit noemen we zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn. Deze pijn kun je ervaren op verschillende plekken rond het bekken.
Deze pijn kan ervoor zorgen dat alledaagse bewegingen moeilijker worden. Denk aan lopen, traplopen, omdraaien in bed, opstaan van een stoel, noem maar op.

Gelukkig kun je hier, samen met de fysiotherapeut, iets aan doen. De eerste stap is het verbeteren van de stand van de gewrichten in het bekken. Daarna leert de fysiotherapeut jou hoe je, door het juiste gebruik van je spieren, je bekken kunt stabiliseren. Hoe je je bekken stevigheid kunt geven in deze wat instabielere periode. Op zo’n manier dat die dagelijkse bewegingen weer makkelijker uitgevoerd kunnen worden.

Heb je last van bekkenpijn tijdens (of na) je zwangerschap? Ik help je graag. Samen kijken we wat we eraan kunnen doen.

Diastaseproblematiek

Bij een diastase zit er meer ruimte tussen de beide helften van de rechte buikspieren dan je zou verwachten. De buikspieren gaan uit elkaar, ze wijken. Dit kan ontstaan bij een teveel aan buikdruk, of verslapping van het weefsel tussen de rechte buikspieren, of een combinatie hiervan.
Tijdens de laatste weken van de zwangerschap is het ontstaan van een diastase volkomen normaal, dit heeft te maken met de groei van je kindje. Je buik moet kunnen groeien. Ook na de bevalling blijft er enige tijd sprake van een diastase, het herstel hiervan kost nou eenmaal tijd.
Ongeveer 40% van de vrouwen heeft 6 maanden na de bevalling echter nog steeds een diastase. Op zichzelf hoeft dit geen probleem te zijn, maar er kunnen ook klachten ontstaan:

 • Cosmetisch: het houden van een zwanger ogend buikje
 • Lage rugpijn
 • Bekkenpijn
 • Pijn rond de navel of een navelbreuk
 • Bekkenbodemproblemen
 • Ademhalingsproblemen
 • Obstipatie

Het kan ook zijn dat je bij bepaalde (sport)activiteiten waarbij actie van de buikspieren wordt gevraagd, je een tuut/richel op je buik ziet ontstaan. Vaak is er dan sprake van onvoldoende  controle van je ‘core’spieren en dit zit het herstel van het bindweefsel tussen de buikspieren in de weg.

Herken je een van bovenstaande klachten, of zie je bij bepaalde (sport)activiteiten een tuut/richel op je buik ontstaan? Neem dan contact met me op. Samen kijken we wat de oorzaak van het probleem is en proberen we het herstel van jouw buikwand een handje te helpen door middel van de juiste oefeningen, houding en ademhalingstechnieken.

Meer informatie over diastase vind je op www.diastase.info

Registratie

Judith Hordijk is BIG geregistreerd (nummer 19911848104) en geregistreerd in het KNGF kwaliteitsregister Algemeen fysiotherapeut (nummer 322432). Dit verzekert u dat haar kennis up-to-date is.