Tips en Trucs

 • 0

Diastase

Bij een diastase zit er meer ruimte tussen de beide helften van de rechte buikspieren dan je zou verwachten. De buikspieren gaan uit elkaar, ze wijken. Dit kan ontstaan bij een teveel aan buikdruk, of verslapping van het weefsel tussen de rechte buikspieren, of een combinatie hiervan.
Tijdens de laatste weken van de zwangerschap is het ontstaan van een diastase volkomen normaal, dit heeft te maken met de groei van je kindje. Je buik moet kunnen groeien. Ook na de bevalling blijft er enige tijd sprake van een diastase, het herstel hiervan kost nou eenmaal tijd.
Ongeveer 40% van de vrouwen heeft 6 maanden na de bevalling echter nog steeds een diastase. Op zichzelf hoeft dit geen probleem te zijn, maar er kunnen ook klachten ontstaan:

 • Cosmetisch: het houden van een zwanger ogend buikje
 • Lage rugpijn
 • Bekkenpijn
 • Pijn rond de navel of een navelbreuk
 • Bekkenbodemproblemen
 • Ademhalingsproblemen
 • Obstipatie

Het kan ook zijn dat je bij bepaalde (sport)activiteiten waarbij actie van de buikspieren wordt gevraagd, je een tuut/richel op je buik ziet ontstaan. Vaak is er dan sprake van onvoldoende  controle van je ‘core’spieren en dit zit het herstel van het bindweefsel tussen de buikspieren in de weg.

Herken je een van bovenstaande klachten, of zie je bij bepaalde (sport)activiteiten een tuut/richel op je buik ontstaan? Neem dan contact met me op. Samen kijken we wat de oorzaak van het probleem is en proberen we het herstel van jouw buikwand een handje te helpen door middel van de juiste oefeningen, houding en ademhalingstechnieken.

Meer informatie over diastase vind je op www.diastase.info


 • 0

Bekkenpijn

Tijdens de zwangerschap verweken de ligamenten (de banden die gewrichten stevigheid en stabiliteit geven) in het lichaam. Zo ook de ligamenten van het bekken. Dit is nodig om wat meer ruimte te creëren in het bekken, zodat het kindje goed kan groeien en bij de geboorte het bekken goed kan passeren. Er komt meer beweging in het bekken, het wordt soepeler. Dit is volkomen normaal.

Soms gebeurt het dat de stand van de gewrichten in het bekken iets verandert, als gevolg van dit soepeler worden. Dit kan klachten opleveren. Dit noemen we zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn. Deze pijn kun je ervaren op verschillende plekken rond het bekken.
Deze pijn kan ervoor zorgen dat alledaagse bewegingen moeilijker worden. Denk aan lopen, traplopen, omdraaien in bed, opstaan van een stoel, noem maar op.

Gelukkig kun je hier, samen met de fysiotherapeut, iets aan doen. De eerste stap is het verbeteren van de stand van de gewrichten in het bekken. Daarna leert de fysiotherapeut jou hoe je, door het juiste gebruik van je spieren, je bekken kunt stabiliseren. Hoe je je bekken stevigheid kunt geven in deze wat instabielere periode. Op zo’n manier dat die dagelijkse bewegingen weer makkelijker uitgevoerd kunnen worden.

Heb je last van bekkenpijn tijdens (of na) je zwangerschap? Ik help je graag. Samen kijken we wat we eraan kunnen doen.


 • 0

Help! Ik heb pijn in mijn rug

Een klacht waar veel mensen voor komen in mijn praktijk zijn (acute) rugklachten. Veel mensen vragen zich af hoe het komt en wat er aan de hand is.

In de fysiotherapie maken onderscheid tussen twee typen rugklachten. De a-specifieke rugklachten en de specifieke rugklachten.

Kort gezegd heb je bij beide varianten last van je rug, pijn, soms met uitstraling, soms zonder. Maar het voornaamste verschil is dat er bij a-specifieke klachten geen schade of afwijkingen zijn in de rug. Bij specifieke rugklachten zijn die er wel, bijvoorbeeld een hernia of groei/ontwikkeling stoornis van de wervels. De intensiteit van de pijn geeft geen indicatie voor een van beide varianten, andere symptomen wel.

A-specifiek

We weten dat 90% van de mensen die klachten hebben aan de rug er geen schade van weefsel is en de klachten dus a-specifiek zijn. Bij a-specifieke rugklachten hebben mensen vaak vooral pijn in de onderrug, wat samen kan gaan met uitstraling naar (vaak) het bovenbeen of de billen. De pijn kan verergeren door bepaalde houdingen of bewegingen, of bijvoorbeeld door tillen. De pijn gaat niet samen met koorts of onverklaard gewichtsverlies. Ook bij bovenrug en/of nekklachten kan er uitstraling zijn, vaak richting de ribben, soms het borstbeen en in het geval van nekklachten naar de armen en handen. Oorzaken zitten vaak in te weinig bewegen, veel computerwerk of overbelasting.

Specifiek

Bij specifieke rugklachten hebben mensen vaak veel uitgebreidere symptomen, zoals krachtverlies in de benen, uitstralende pijn tot in de onderbenen met schietende pijn naar de onderbenen. Maar ook gevoelsstoornissen, wanneer je de huid op je been aanraakt voelt die doffer. Bij specifieke nekproblemen kun je denken aan minder kracht in je handen, tintelingen in je handen, uitstralende of schietende pijn tot in je onderarm. Nu is het niet altijd zo dat wanneer deze symptomen aanwezig zijn iemand ook direct een aanwijsbare afwijking in de rug hebben. Deze vorm van rugklachten ontstaan soms tijdens de ontwikkeling als kind en soms door een trauma. Verkeerd tillen kan ook problemen veroorzaken die vallen onder de specifieke rugklachten.

 

Een fysiotherapeut zal verschillende vragen stellen en testen doen bij de intake om er achter te komen of jouw klachten a-specifiek zijn of specifiek. Dit doen we om uit te sluiten dat er andere dingen aan de hand zijn en de fysiotherapeut je door moet sturen naar de huisarts.

Acute (lage) rugpijn, in de a-specifieke vorm, gaat gelukkig vaak vanzelf over, al hebben veel mensen wel last van lichte restklachten of komt het soms laster opnieuw terug. Bij meer dan 90% van de mensen zorgen de rugklachten ook niet voor werkverzuim. Van de mensen die wel verzuimen is driekwart binnen 4 weken weer aan het werk. Aan deze cijfers kun je zien dat het vaak voorkomt en je waarschijnlijk niet lang veel last zal hebben.

 

Wanneer zou je aanraden om een fysiotherapeut te bezoeken?

Als je klachten in de tijd steeds erger worden, in de plaats van minder, is het zeker aan te raden om langs een fysiotherapeut te gaan. Wanneer je in drie weken tijd geen verschil merkt kan een fysiotherapeut je goed begeleiden om dit te verbeteren. Al merk ik soms dat mensen niet in staat zijn om, wanneer klachten zeer acuut zijn, goed te kunnen functioneren. Lopen kan al moeilijk zijn. Ook dan kan het verstandig zijn om te behandelen, mijn ervaring is dat de piek van de klachten dan vaak sneller afneemt. Als je onzeker bent over je klachten is het altijd goed om een therapeut te raadplegen voor advies, geruststelling is soms al het halve werk.

 

Belangrijke symptomen om op te letten bij rugklachten

Wanneer je rugklachten hebt en je overweegt een bezoek aan de fysiotherapeut of huisarts dan zijn de volgende symptomen belangrijk om na te gaan en te melden als ze je zijn opgevallen:

 • Langdurig corticosteroïdengebruik
 • Begin van lage rugpijn voor 20e levensjaar
 • Recente val of ander trauma met ernstige pijn in de rug
 • Continue pijn onafhankelijk van houding of beweging
 • Nachtelijke pijn
 • Algeheel ziek voelen of koorts
 • Kanker of andere ernstige aandoeningen in het verleden
 • Laag lichaamsgewicht; bij iemand boven de 60 jaar oud (BMI onder de 20)
 • Onverklaard gewichtsverlies
 • Osteoporose, aanleiding om hieraan te denken is verminderde lichaamslengte, sterke bolling van de bovenrug

 

Wat kan ik zelf doen?

Blijf vooral bewegen, als je erg veel pijn hebt mag je 1-2 dagen rust houden en wat meer op bed liggen, maar het is belangrijk dat je daarna weer gaat bewegen, omdat je je spieren sterk moet houden. Daarnaast zorgt bewegen voor meer ruimte in de gewrichten in je rug, wat uiteindelijk zal zorgen voor minder pijn. Bij a-specifieke klachten zal bewegen zeker geen schade aan je rug opleveren, ondanks dat we pijn vaak relateren aan schade. Sporten mag, maar wel op geleide van je pijn. Ik zeg altijd voelen mag, pijn niet. Pas de intensiteit dus aan, de pijn mag er niet door toenemen.


 • 0

Hoofdpijn, hoe ontstaat het en wat kan fysiotherapie doen?

Veel mensen hebben regelmatig last van hoofdpijn

Door deze klachten zijn mensen vaak niet in staat om goed te kunnen functioneren tijdens werk of thuis. In dit artikel leg ik uit wat mogelijke problemen zijn die hier in een rol in spelen.

Read More

 • 0

Fysiotherapie in de basisverzekering

Veel mensen vragen zich af wanneer je fysiotherapie uit de basisverzekering vergoed krijgt. Ik zal een korte uitleg geven over wanneer je hier wel of geen aanspraak op kunt maken.

Het grootste misverstand bij de meeste mensen zit ‘m in het woord “chronisch”. Fysiotherapie wordt namelijk vergoed als iemand een chronische indicatie heeft, maar niet elke chronische klacht is een chronische indicatie.

Read More

 • 1

Aanvullende Verzekeringen

De eerste berichten over zorgverzekeringen in 2017 gaan al weer rond!

Tijd om eens goed te kijken naar jouw zorgverzekering en dan met name je aanvullende verzekering als het gaat om fysiotherapie.

Waarom is dit zo belangrijk vraag je je misschien af? En wat zijn de verschillen? En vooral, wat krijg ik vergoed?

Read More

 • 0

Informatie, Tips en Trucs

Yes! Vanaf vandaag ga ik je via mijn website op de hoogte houden over gezondheid en je de handvatten geven om te werken aan jouw gezondheid.

Mijn doel is om je beter te laten begrijpen hoe jouw lichaam werkt, wat je zelf kan doen om je gezondheid optimaal te houden om ervoor te zorgen dat je mij minder vaak nodig hebt.

Read More

 • 0

Webshop

Het is nu ook mogelijk om via de website braces en oefenmateriaal te bestellen! Klik op de banner in de homepage om naar de webshop te gaan!


 • 0

Second Opinion

Een second opinion is een onafhankelijke beoordeling van een therapeut van de klachten die u ervaart. Soms gebeurt het dat je niet zeker bent van een gestelde diagnose of een voorgesteld behandelplan door de behandelend therapeut. Het voelt niet goed of de behandelingen slaan niet of onvoldoende aan. Het kan dan zinvol zijn om een andere therapeut om advies te vragen.

Tijdens een second opinion zal ik de klachten onderzoeken en aangeven waar ik denk dat de oorzaak van de klachten zich bevindt en wat in mijn visie een passend behandelplan is. Deze zal ik uitleggen en samen bekijken we wat voor jou een passende volgende stap is in de behandeling van je klachten. Voorop staat dat jij je goed moet voelen bij de te nemen stappen en bepaalt wat er met jouw lichaam gebeurt.

De second opinion is vooral een mogelijkheid om meer informatie te verkrijgen over de klachten en een andere therapeut met een andere visie de klachten te laten beoordelen.

Mocht je graag een second opinion door mij laten uitvoeren, klik dan op afspraak maken en kies voor een eerste consult. U kunt in de beschrijving aangeven dat het om een second opinion gaat.


 • 0

Nieuwe vestiging

Op 1 maart 2016 start ik een nieuwe vestiging bij Body-Sport fitness en kickboksen in Voorschoten! Het is al mogelijk om ook voor deze locatie online afspraken in te plannen. Houdt de website en facebook in de gaten voor nieuws en details over deze locatie.